Skip to content

Ouders meer betrokken dankzij de NeoZorg app

Wanneer je kindje (onverwachts) te vroeg, te licht of ziek wordt geboren, beland je als ouders in een onzekere, spannende tijd. Vanaf nu kunnen de ouders waarvan het kindje bij St. Antonius Geboortezorg is opgenomen, de NeoZorg app gebruiken bij de zorg voor hun pasgeboren baby. “De app biedt ouders de informatie en betrokkenheid waar zij behoefte aan hebben”, aldus Marijke Steijn, verpleegkundig specialist Neonatologie. 

Stap-voor-stap informatie en altijd bij de hand

Wanneer een baby wordt opgenomen op een afdeling neonatologie, komt er veel op ouders af. Daarom bieden wij ouders steun met deskundige, betrouwbare en praktische informatie. Stap-voor-stap nemen wij ouders via de app digitaal mee in de informatie en kennis die op dat moment voor hen belangrijk is, bijvoorbeeld over onderzoeken, ziektebeelden, behandelingen en begrippen. Ouders kunnen alle informatie opzoeken en nog eens rustig nalezen op het moment dat het ouders past. Zo kunnen zij zich goed voorbereiden op de visite van en de gesprekken met de arts en gericht vragen stellen of bepaalde handelingen zelf gaan uitvoeren.

Ouders en omgeving meer betrekken bij de zorg

“St. Antonius Geboortezorg vindt het belangrijk dat ouders zoveel mogelijk bij de zorg van hun pasgeboren kind participeren en tijd doorbrengen met hun baby.”, aldus Marijke. “Als ouder(s) kun je samen met jullie kindje verblijven in een van onze neosuites zo lang als nodig is. Wij stimuleren onze zorgprofessionals ouders zoveel mogelijk om hun kindje zelf te verzorgen.” Daarom kunnen ouders in de NeoZorg app het gewicht, voeding en moedermelk, bijhouden en worden meer betrokken bij de zorg van hun kind. Ouders kunnen daarnaast ook eigen aantekeningen, foto’s en berichten van de afdeling toevoegen. Hierdoor ontstaat meteen een mooi digitaal dagboek voor later.

Ook kunnen ouders besluiten om de informatie en notities met familie en vrienden te delen. Zo kunnen door de app ook familieleden meeleven met de kersverse ouders en hun baby in een tijd waarin zij alle steun kunnen gebruiken. De familie kan betrokken zijn en de ouders steunen, zonder dat deze steeds opnieuw van alles uit hoeven te leggen. 

Berichtjes van de zorgverlener

Zeker wanneer de opname wat langer duurt, is het lastig om aanwezigheid op de afdeling te combineren met werk of de zorg voor het gezin. Voor de momenten dat de ouder even niet op de afdeling aanwezig kan zijn, is het voor zorgverleners mogelijk via NeoZorg berichtjes, en foto’s en video’s van speciale momenten te sturen naar de ouders.

Uit ervaringen blijkt dat ouders erg enthousiast zijn over de app, vooral als ze even niet in het ziekenhuis kunnen zijn bij hun kind wat toch altijd lastig is. “Hoe fijn is het dan wanneer je een mooie foto en een berichtje over je kindje ontvangt”, reageert een van de ouders.

NeoZorg ondersteunt Family Centered Care 

St. Antonius Geboortezorg werkt volgens de visie Family Centered Care (FCC) oftewel gezinsgerichte zorg. Dit houdt in dat het gezin centraal staat in onze zorgverlening. De NeoZorg app is dan ook ter ondersteuning van het zorgmodel Family Integrated Care (FICare). FICare is een verdergaande manier van ouderparticipatie dan bij het zorgmodel Family Centered Care waarbij goede informatie of zelfs educatie van belang is. Het St. Antonius Ziekenhuis is gezien onze vergaande zorgverlening en ervaring met het zorgmodel FCC als expert ziekenhuis betrokken bij de NeoPartner studie ter voorbereiding van de implementatie van FCC/FICare in andere ziekenhuizen. De implementatie van de NeoZorg applicatie in St. Antonius Geboortezorg is hier een belangrijk onderdeel van.

Back To Top